Малинське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області інформує

Харчові отруєння та їх профілактика

БЕРЕЖІТЬ ЗДОРОВ'Я. З настанням літа почастішали випадки захворювань гострими кишковими інфекціями та харчовими отруєннями. Це зумовлено вживанням бактеріально забруднених продуктів харчування та питної води.

Особливо спостерігається підвищення захворюваності на кишкові інфекції в липні та серпні. Найбільш чутливими до збудників кишкових інфекцій є діти дошкільного віку, та люди, які перебували на відпочинку.

Клінічні прояви хвороби: підвищення температури, нудота, блювання та розлад шлунково - кишкового тракту.

Профілактика харчових отруєнь

З метою профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь необхідно:

не вживати продуктів і напоїв, які викликають сумнів щодо їх доброякісності та з простроченими термінами споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін;

не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;

не готувати продукти із запасом, приготовлені страви вживати відразу. Зберігання без холоду не повинно перевищувати 2 годин;

не брати в дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби та інші продукти, які потребують охолодження при зберіганні);

У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Пам’ятайте, самолікування небезпечне.

при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити водою;

не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водоспоживання;

перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом;

обов’язково мити руки після відвідування туалетів.

Всі ці дуже прості правила профілактики допоможуть Вам уникнути харчових отруєнь і зберегти здоров’я та працездатність.